Άρθρο στην εφημερίδα "Το Ποντίκι", για την παράσταση Stand Up Science

Άρθρο του δημοσιογράφου και συγγραφέα Μηνά Βιντιάδη, όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Το Ποντίκι", στις 18/2/2016 και αφορούσε στην παράσταση Stand Up Science, στην οποία συμμετείχα με το Eye Fixed It!.

 

O Στράτος Ασημέλλης είναι χημικός. Τον γνώρισα όταν κάποτε βοήθησε την κόρη μου στις εξετάσεις του πανεπιστημίου. Πάντα ανήσυχος και δημιουργικός, γράφει βιβλία και ξαφνικά ανεβαίνει στη… σκηνή. Το μόνο αρνητικό στη ζωή του είναι τα ηλεκτρόνια! Ήταν μέντορας σε τρεις Διεθνείς Ολυμπιάδες Χημείας. Έχει μεταπτυχιακό στην Ανόργανη Χημεία, ολοκληρώνει τις σπουδές του στην Πληροφορική, ενώ κάνει το διδακτορικό του στη Διδακτική της Χημείας. Εργάζεται ως δάσκαλος Χημείας σε δημόσιο σχολείο. Ευτυχώς, δεν μεταφέρει τον εκρηκτικό του χαρακτήρα στα πειράματά του!

 

Διαθέτουν οι επιστήμονες χιούμορ; Ποιος θα περίμενε ότι η επιστήμη μπορεί να είναι και «ξεκαρδιστική»; Σε όλα αυτά τα ερωτήματα απαντά η ομάδα Science Reactors, μέλη της οποίας είναι επιστήμονες από διαφορετικά πεδία – Φυσική, Αστροφυσική, Χημεία, Βιολογία, Μαθηματικά – που μοιράζονται όλοι, εκτός από την αγάπη για την επιστήμη τους, και το πάθος να «ανοίξουν» το έργο τους στο κοινό, με τρόπο κατανοητό και ταυτοχρόνως διασκεδαστικό. 

Έτσι, προέκυψαν οι παραστάσεις stand-up science, στις οποίες συμμετέχουν επιστήμονες που παρουσιάζουν με χιουμοριστικό τρόπο θέματα της επιστημονικής επικαιρότητας.

Οι Science Reactors έκαναν το ντεμπούτο τους στη σκηνή του «Θέατρον» τον περασμένο Σεπτέμβριο, στη μεγάλη γιορτή της «Βραδιάς του Ερευνητή» που πραγματοποιήθηκε στον «Ελληνικό Κόσμο». Μετά την ενθουσιώδη υποδοχή τους από το κοινό, επανέρχονται με πλούσιο, ανανεωμένο πρόγραμμα και καινούργια κείμενα, με διαφορετική θεματολογία το καθένα, όλα όμως εξίσου απολαυστικά.

Οι επιστήμονες, λοιπόν, βγαίνουν από το εργαστήριο και ανεβαίνουν στη σκηνή μετατρέποντας δύσκολα επιστημονικά ζητήματα σε κατανοητές ιστορίες. Και κυρίως, ιστορίες γεμάτες χιούμορ! 

Η ομάδα αποτελείται από νέους επιστήμονες με σκοπό την επικοινωνία της επιστήμης και «χτίζεται» σταδιακά τα τελευταία τρία χρόνια με στόχο να βγει η γνώση από την τάξη και το εργαστήριο και με τρόπο γοητευτικό να προσελκύσει το ενδιαφέρον και την αγάπη των νέων για την επιστήμη και την τεχνολογία.

H ιδέα οφείλεται στην Ελένη Γραμματικοπoύλου, η οποία υπήρξε υπεύθυνη του προγράμματος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών: «Επιστήμης Κοινωνία» από το 1993. Ξεκίνησε, κυρίως, με τους επιστήμονες που συμμετείχαν και διακρίθηκαν στις τελευταίες διοργανώσεις του Famelab (διεθνής διαγωνισμός για την ανάδειξη νέων ταλαντούχων επιστημόνων στην επικοινωνία της επιστήμης, που διοργανώνει το British Council). Στη συνέχεια, εμφανίστηκαν σε πολλές επιστημονικές διοργανώσεις, πάντα με μεγάλη επιτυχία.

Να πώς παρουσιάζονται οι ίδιοι επιστήμονες - περφόμερ:

Στράτος Ασημέλλης, χημικός, υποψήφιος δρ: Eye fixed it 

Βύρων Πολυδωρόπουλος, μαθηματικός: Θεωρία και απόδειξη
Δημήτρης Δούκογλου, ηλεκτρολόγος - μηχανικός: Φυσική επιλογή και εσύ
Αθανάσης Κουστένης, βιοχημικός: Η γιαγιά μου, τα μαθηματικά και άλλες ιστορίες
Αγγελική Κωνσταντινίδου, οικονομολόγος: Όταν το φαΐ μας… τρώει!
Τάκης Λάζος, φυσικός: Ξάστερος ουρανός, βρεγμένα αυτοκίνητα
Δημήτρης Μακρής, καθηγητής Μάνατζμεντ και Καινοτομίας: Αγαπημένο μου ηλεκτροσόκ!
Νίκος Μουστάκας, επιστήμων Υλικών: Πέντε λεπτάκια ακόμα...
Νίκος Παπαδημητρίου, χημικός - μηχανικός: Πόσο άτακτος είσαι
Χρυσάνθη Σαλιαγκοπούλου, βιολόγος: When Harry met Sally
Δημήτρης Τσιμπίδας, αστροφυσικός: Κανείς δεν είναι άσφαλτος
Άννα Χριστοδούλου, φυσικός: Μάνα θα πάω Γκαλαπάγκος
Η παρουσίαση είναι του Δημήτρη Δούκογλου, η σκηνοθεσία του Κώστα Βρεττού.
 
Για τον δικτυακό τόπο της εφημερίδας, στον οποίο είναι δημοσιευμένο το άρθρο, κάντε κλικ εδώ.