Stand Up Science στον Ελληνικό Κόσμο
Παρουσίαση της Ομάδας Science Reactors που παρουσιάζει στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, την παράσταση Stand Up Science!
Stand-up Science από την επιστημονική ομάδα Science Reactors
Μπορούμε να απoενοχοποιήσουμε τη «σοβαροφάνεια» της επιστήμης; Διαθέτουν οι επιστήμονες χιούμορ; Ποιος θα περίμενε ότι η επιστήμη μπορεί να είναι και «ξεκαρδιστική»;
Σε όλα αυτά τα ερωτήματα απαντά η ομάδα Science Reactors, μέλη της οποίας είναι επιστήμονες από διαφορετικά πεδία: Φυσική, Αστροφυσική, Χημεία, Βιολογία, Μαθηματικά, που μοιράζονται όλοι, εκτός από την αγάπη για την επιστήμη τους και το πάθος να «ανοίξουν» το έργο τους στο κοινό, με τρόπο κατανοητό και ταυτοχρόνως διασκεδαστικό.
Έτσι, προέκυψαν οι παραστάσεις stand-up science. Tι είναι το «Stand-up science»; Δεν είναι άλλο από παραστάσεις κατά το πρότυπο του stand-up comedy, στις οποίες συμμετέχουν επιστήμονες, που παρουσιάζουν με χιουμοριστικό τρόπο θέματα της επιστημονικής επικαιρότητας… και όχι μόνο!
Οι Science Reactors έκαναν το ντεμπούτο τους στη σκηνή του «ΘΕΑΤΡΟΝ» τον περασμένο Σεπτέμβριο στη μεγάλη γιορτή της «Βραδιάς του Ερευνητή» που πραγματοποιήθηκε στον «Ελληνικό Κόσμο». Μετά την ενθουσιώδη υποδοχή τους από το κοινό, επανέρχονται με πλούσιο, ανανεωμένο πρόγραμμα και καινούρια κείμενα με διαφορετική θεματολογία το καθένα, όλα όμως εξίσου απολαυστικά.
Οι επιστήμονες λοιπόν, βγαίνουν από το εργαστήριο και ανεβαίνουν στη σκηνή μετατρέποντας δύσκολα επιστημονικά ζητήματα σε κατανοητές ιστορίες. Και κυρίως, ιστορίες γεμάτες χιούμορ!
Ποια είναι η ομάδα Science Reactors
Η ομάδα αποτελείται από νέους επιστήμονες με στόχο την Επικοινωνία της Επιστήμης και «κτίζεται» σταδιακά τα τελευταία τρία χρόνια με στόχο να βγει η γνώση από την τάξη και το εργαστήριο και με τρόπο γοητευτικό να προσελκύσει το ενδιαφέρον και την αγάπη των νέων για την επιστήμη και την τεχνολογία.
H ιδέα οφείλεται στην Ελένη Γραμματικοπoύλου, η οποία υπήρξε Υπεύθυνη του προγράμματος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών: «Επιστήμης Κοινωνία» από το 1993. Ξεκίνησε, κυρίως, με τους επιστήμονες που συμμετείχαν και διακρίθηκαν στις τελευταίες διοργανώσεις του Famelab (διεθνής διαγωνισμός για την ανάδειξη νέων ταλαντούχων επιστημόνων στην επικοινωνία της επιστήμης, που διοργανώνει το British Council). Στη συνέχεια, εμφανίστηκαν σε πολλές επιστημονικές διοργανώσεις, πάντα με μεγάλη επιτυχία.
Συντελεστές:
Συμμετέχουν με αλφαβητική σειρά:
Στράτος Ασημέλλης, Χημικός, Υποψήφιος Δρ: Eye Fixed It
Βύρων Θεοδωρόπουλος, Μαθηματικός: Θεωρία και απόδειξη
Δημήτρης Δούκογλου, Ηλεκτρολόγος - Μηχανικός: Φυσική Επιλογή και Εσύ
Αθανάσης Κουστένης, Βιοχημικός: Η Γιαγιά μου, τα μαθηματικά και άλλες ιστορίες
Αγγελική Κωνσταντινίδου, Οικονομολόγος: Όταν το φαί μας… τρώει!
Τάκης Λάζος, Φυσικός: Ξάστερος ουρανός, βρεγμένα αυτοκίνητα.
Δημήτρης Μακρής, Καθηγητής Μάνατζμεντ και Καινοτομίας: Αγαπημένο μου ηλεκτροσόκ!
Νίκος Μουστάκας. Eπιστήμων Υλικών: Πέντε λεπτάκια ακόμα...
Νίκος Παπαδημητρίου, Χημικός- Μηχανικός: Πόσο άτακτος είσαι
Χρυσάνθη Σαλιαγκοπούλου, Βιολόγος: When Harry met Sally
Δημήτρης Τσιμπίδας, Αστροφυσικός: Κανείς δεν είναι άσφαλτος
Άννα Χριστοδούλου, Φυσικός: Μάνα θα πάω Γκαλαπάγκος
Παρουσίαση: Δημήτρης Δούκογλου
Σκηνοθεσία: Κώστας Βρεττός
Ιδέα, σχεδιασμός, διοργάνωση: Ελένη Γραμματικοπούλου – «Επικοινωνία της Επιστήμης»
Σύντομα Βιογραφικά των Συντελεστών:
Η Άννα Χριστοδούλου είναι Φυσικός. Το πτυχίο της το πήρε ως άλλος Οδυσσέας, περνώντας μέσα από Λαιστρυγόνες και Κύκλωπες, σημασία όμως έχει το ταξίδι! Ένα ταξίδι που την οδήγησε με μαθηματική ακρίβεια στην αγκαλιά της επικοινωνίας της επιστήμης, στο μαγικό νησί της οποίας πλέον ζει καθημερινά και παίζει… Ασχολείται με θέματα όπως: το επιστημονικό θέατρο, τη διδασκαλία των θετικών επιστημών με τρόπο ελκυστικό στους μαθητές, την ψηφιακή μάθηση και εκδηλώσεις για την επιστήμη. Έτσι, πλέον, εκτός από Φυσικός, η Άννα είναι και SciCo, δηλαδή science communicator, και υπεύθυνη προγραμμάτων στον εκπαιδευτικό οργανισμό SciCo, είναι δηλαδή, SciCo εις τη δευτέρα.
Με λένε Χρυσάνθη Σαλιαγκοπούλου. Ούτε Χρύσα, ούτε Ανθή. Χρυσάνθη! Είμαι Βιολόγος. Τουλάχιστον, έτσι γράφει το πτυχίο. Εγώ, πάλι, λέω πως είμαι απλά περίεργη...πολύ περίεργη! Για το πως λειτουργεί ο κόσμος. Η Βιολογία, λοιπόν, είναι σαν έφηβη! Μέσα στην τρέλα της! Αμφισβητείται συνεχώς και αμφισβητεί έντονα... Μερικές φορές, τον ίδιο της τον εαυτό! Για αυτό δε βαριέσαι ποτέ μαζί της! Βρίσκει πάντα τον τρόπο να σε εκπλήσσει!
Επιθυμώ να με αποκαλούν Αθανάση Κουστένη. Tώρα σπουδάζω MSc Entrepreneurship (ALBA). Έχω σπουδάσει Βiochemistry & Molecular Life Sciences Research (BSc & MSc, King’s College London), Πληροφορική Επιστημών Ζωής (ΜΔΕ Πανεπιστήμιο Πατρών) και το σημαντικότερο Cocktail!!! (Bar Academy). Είμαι παθιασμένος με την επικοινωνία της επιστήμης (για να αρέσω στις γυναίκες το κάνω) και είμαι μέλος των Science Reactors, ήμουν και πριν ακόμα βρουν το όνομα!. Το mantra μου: «Η Ελλάδα αλλάζει μέσω Eπιστήμης, Тέχνης & Еπιχειρηματικότητας με χιούμορ, εργατικότητα & αισιοδοξία!».
Ο Λευτέρης Aραπάκης είναι...μάλλον Οικονομολόγος. Σπουδάζει στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας στην ΑΣΟΕΕ, και χαίρεται γιατί υπάρχει η λέξη «τεχνολογία» στον τίτλο σπουδών του. Προσπαθεί να ασχοληθεί με τη διάδοση ιδεών, την επικοινωνία και ψάχνει να βρει τρόπους να ξεκλειδώσει τη δυναμική μέσα σε κάθε άνθρωπο. Συνεπώς, ασχολείται με εκπαιδεύσεις προσωπικού και ταίριασμα ιδεών με ανάγκες άλλων ανθρώπων. Στον ελεύθερο χρόνο του ασχολείται έντονα με εθελοντισμό, θέατρο, ταξίδια και το σκύλο του.
Ο Βύρων Θεοδωρόπουλος σπούδασε στο ΕΜΠ Εφαρμοσμένα Μαθηματικά. Έγραψε ένα μικρό λεξικό μαθηματικών εννοιών για μαθητές και ηχογράφησε με την rock μπάντα Fingers Crossed ένα δίσκο. Αμφότερα, διανέμονται δωρεάν οnline. Παραδίδει μαθήματα μαθηματικών από το 2005 και έχει μεταγλωττίσει 100 βίντεο αριθμητικής για την εκπαιδευτική πλατφόρμα Khan Academy. Από το 2011, παίζει και οργανώνει παραστάσεις stand up comedy στην Αθήνα και την επαρχία.
Δημήτρης Τσιμπίδας. Αν ήταν επιστήμονας, θα ήταν Αστροφυσικός. Αν είχε μεταπτυχιακό, θα ήταν στην Αστρονομία και τη Φυσική Διαστήματος από πανεπιστήμιο κοντά στο Βόρειο Σέλας. Αν του άρεσε το θέατρο, θα πήγαινε σε Δραματική Σχολή. Αν βαριόταν τα συνηθισμένα, θα δάνειζε τη φωνή του σε κινούμενα σχέδια. Αν μίλαγε για τον ουρανό, θα σύχναζε στο λόφο των Μουσών και θα κοίταζε τα αστέρια με τους επισκέπτες του Αστεροσκοπείου. Αν λέμε για τον ίδιο, τον λένε Τζίμη.
Ο Δημήτρης Δούκογλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, μεγάλωσε στο Μόντρεαλ, ξαναγύρισε Θεσσαλονίκη, σπούδασε Αθήνα, δούλεψε Μόντρεαλ, επέστρεψε Αθήνα κι όλα τα υπάρχοντά του χωράνε σε μια βαλίτσα, η οποία βρίσκεται στο Κάιρο. Έχει πτυχίο Ηλεκτρολόγου- Μηχανικού (ΕΜΠ) και κάνει stand up comedy επαγγλεματικά από το 2007. Θα τον βρείτε στο twitter ως @dukeoglue.
Ο Δημήτρης Μακρής είναι καθηγητής Μάνατζμεντ και Καινοτομίας και υποψήφιος διδάκτορας στο Μάνατζμεντ της Καινοτομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σπούδασε Φιλοσοφία και Οικονομικά στο London School of Economics, όπου και συνέχισε για μεταπτυχιακές σπουδές στο Μάνατζμεντ. Εργάστηκε στο Μάρκετινγκ της Unilever και, κατόπιν, σπούδασε στο Interactive Telecommunications Program του New York University.
Ο Νίκος Μουστάκας είναι Επιστήμονας Υλικών, ενώ τα τελευταία χρόνια (δε λέει πόσα) είναι υποψήφιος διδάκτορας (ή δικτάτορας, ανάλογα πως θα πάνε τα πειράματα) στο Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. Δημόκριτος. Εδώ και 2 χρόνια περνάει την κρίση των 30, ενώ είναι γεμάτος ενέργεια και προσγειωμένος στην πραγματικότητα. Αγαπημένες ασχολίες... ο ύπνος και οι σούπερ ήρωες!
Ο Νίκος Παπαδημητρίου σπούδασε Χημικός Μηχανικός στο ΕΜΠ, έχει μεταπτυχιακό στην παραγωγή ενέργειας, διδακτορικό στην τεχνολογία υλικών και εργάζεται στο ερευνητικό κέντρο «Δημόκριτος». Ασχολείται με την επικοινωνία της επιστήμης, γιατί πιστεύει ότι η επιστήμη είναι το πιο απλό και καθημερινό πράγμα (που λέει ο λόγος...). Ως μέλος των Science Reactors, προσπαθεί να πείσει τον κόσμο ότι η επιστήμη έχει πολύ πλάκα! Του αρέσει το τρέξιμο και το καλό φαγητό (αλήθεια, συνδυάζονται αυτά;).
Ο Στράτος Ασημέλλης είναι Χημικός. Το μόνο αρνητικό στη ζωή του είναι τα ηλεκτρόνια! Ήταν μέντορας σε τρεις Διεθνείς Ολυμπιάδες Χημείας. Έχει μεταπτυχιακό στην Ανόργανη Χημεία, ολοκληρώνει τις σπουδές του στην Πληροφορική, ενώ κάνει το διδακτορικό του στη Διδακτική της Χημείας. Εργάζεται ως δάσκαλος Χημείας σε Δημόσιο Σχολείο. Ευτυχώς, δε μεταφέρει τον εκρηκτικό του χαρακτήρα στα πειράματά του!
Ο Τάκης Λάζος είναι Φυσικός. Παλιά ήταν τεχνητός, αλλά αυτά είναι παρελθόν. Ως εκπαιδευτικός στο 26ο Λύκειο Αθηνών ταλαιπωρεί αθώους μαθητές. Σπούδασε(;) φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, φωτογραφία στο ΤΕΙ Αθηνών και έκανε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην Ιστορία και Φιλοσοφία των Επιστημών. Για να μπορεί να έχει φοιτητικό πάσο είναι υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ για να μη βαριέται ανασκαλεύει την ιστορία των επιστημονικών οργάνων που χρησιμοποιήθηκαν στα εκπαιδευτικά ιδρύματα του ελλαδικού χώρου και στήνει απλά πειράματα φυσικής.
Αγγελική Κωνσταντινίδου. Είμαι στην ηλικία των 30, έχω τελειώσει το Οικονομικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών και μιλάω αγγλικά και ισπανικά (όχι τυχαία, επέλεξα τη δεύτερη γλώσσα). Στο παρελθόν εργάστηκα ως assistant project manager σε ένα ΚΕΚ και στο Τμήμα Ανθρωπίνου Δυναμικού της Estee Lauder. Τώρα, εργάζομαι σε μια δικηγορική εταιρία. Χόμπι μου είναι ο χορός, κυρίως salsa και tango, το τραγούδι και το θέατρο.
Δημήτρης Μπουζιώτης: Είμαι πτυχιούχος, φτασμένος, τρανός Ιχθυολόγος, έχοντας μεταπτυχιακό από τη Κτηνιατρική Σχολή με τίτλο «παθολογικά νοσήματα υδρόβιων οργανισμών». Αφού βγήκα από τη κοιλία της φάλαινας, όπως ο Τζεπέτο, ξεκίνησα το διδακτορικό μου, επίσης, στη Κτηνιατρική Σχολή το 2015 πάνω στην ανοσολογία ιχθύων. Ελπίζω να γίνω ένας επόμενος Κουστώ. Προς το παρόν, όμως, βγάζω τα προς το ζήν ως υπέροχος dj σε bar. Τέλος, είχα 15 χρόνια μέταλ συγκρότημα, αλλά το διδακτορικό δεν μου άφηνε περιθώρια για hobby, παρά μόνο για να κάνω τα πειράματά μου στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, όπου εργάζομαι από το Μάιο του 2013.
Είμαι η Αντωνία (Τόνια) Ευσταθίου, Χημικός με 2 μεταπτυχιακά και 1 διδακτορικό. Το πρώτο μεταπτυχιακό είναι στη Βιοχημεία και το δεύτερο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, ενώ το διδακτορικό είναι στη Μοριακή Βιολογία. Αποφάσισα να δοκιμάσω και την τύχη μου στις τέχνες λόγω βροντερής φωνής, αλλά ελπίζω να μη συγκινηθώ πολύ πάνω στη σκηνή, διότι κλαίω ακόμα και με διαφημίσεις με λούτρινα αρκουδάκια που δεν έχουν ιδιοκτήτη. Όσο συνεσταλμένη και αν φαίνομαι, έχω πηδήξει από αεροπλάνο και μάλλον αυτό είναι το hobby μου αυτό το καιρό.