Συνέντευξη στο sentragoal.gr

Ακολουθεί η συνέντευξή μου στο sentragoal.gr, όπως δημοσιεύτηκε την 1/6/2015.

Σ. ΑΣΗΜΕΛΛΗΣ: «ΠΟΛΛΑΠΛΑ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ»

Μαθητικές Ολυμπιάδες: Κοστίζουν ή αξίζουν;


Πριν λίγες ημέρες, το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε πως δε θα καλύπτει εφεξής τα έξοδα για τη συμμετοχή των μαθητών μας, στις Διεθνείς Επιστημονικές Ολυμπιάδες. Δεδομένου ότι οι αναγνωρίσιμες επιτυχίες μιας Χώρας προκύπτουν από τον αθλητισμό, αλλά οι ουσιαστικές από την Επιστήμη και την Παιδεία, προκαλεί ερωτηματικά αυτή η απόφαση.

 

Το κενό βέβαια καλύφθηκε από χορηγούς, αλλά δεν είναι «δείγμα αναξιοπρέπειας ενός Κράτους, η πρώτη και μοναδική απόφαση της νέας Κυβέρνησής του για περιστολή δαπανών, να προκύπτει από έναν τόσο νευραλγικό τομέα»;

Για τον πολύ κόσμο βέβαια, τα αντανακλαστικά είναι ενστικτώδη, οπότε η διατύπωση της άποψης ότι πρόκειται για ελιτίστικο τομέα της Παιδείας, που δεν αξίζει να χρηματοδοτείται είναι αναμενόμενο να διατυπώνεται… Εντούτοις, «η συμμετοχή μας σε αυτούς τους Διαγωνισμούς, είναι κάτι πολύ παραπάνω», όπως μας διαβεβαίωσε ο τρεις φορές Μέντορας της Εθνικής μας αποστολής σε Ολυμπιάδες Χημείας, κ. Σ. Ασημέλλης.

«Αφενός δίνονται ευκαιρίες στους μαθητές μας να διακριθούν, να εξελιχθούν, να γνωριστούν με μαθητές από όλο τον πλανήτη και να εμπεδώσουν το Πνεύμα της Επιστημονικής ιδιότητας. Αφετέρου, η ίδια η Χώρα έχει να κερδίσει πολλαπλά ΚΑΙ σε πολιτικό επίπεδο και μάλιστα, εξόχως πιο άμεσα από ότι η κεντρική Κυβέρνηση μπορεί να πετύχει.

Μια από αυτές τις επιτυχίες, είναι η απόλυτη συμμόρφωση της Ολυμπιακής Επιτροπής για τις Ολυμπιάδες Χημείας, ως προς την ονομασία του κράτους των Σκοπίων, μετά από παρέμβασή μας. Η αξιοποίηση των διαπροσωπικών σχέσεων που έχουμε αναπτύξει, οδηγεί τους εκπροσώπους χωρών αδιάφορων ή και αντίθετων συμφερόντων ως προς των δικών μας, να μας στηρίζουν με όλους τους τρόπους. Να γιατί έχει αξία οι μέντορες να είναι πραγματικοί εκπρόσωποι της Χώρας και μαχητές των συμφερόντων μας. Να γιατί έχει αξία η Ελλάδα να είναι εκεί, δυνατά, με φωνή και άποψη…».

Ως προς το αν η χρηματοδότηση ήταν επαρκής στο παρελθόν, ο κ. Σ. Ασημέλλης ανέφερε: «Το να επιδιώκεις η Ελλάδα να στέκεται ισάξια με τις υπόλοιπες χώρες, συνεπάγεται και προσωπική επιβάρυνση. Όμως, αναγνωρίζοντας την αξία που έχει αυτό, ουδέποτε τέθηκε ως ανασταλτικός παράγοντας συμμετοχής μου.»

Κλείνοντας την επικοινωνία μας, ανέφερε: «Ευχαριστώ από βάθους καρδιάς το Ίδρυμα Ωνάση, γιατί δίνει με τη χορηγία του την ευκαιρία να υπάρχουμε ως Χώρα στις Μαθητικές Ολυμπιάδες και να αποδεικνύουμε τι μπορούμε να πετύχουμε ΚΑΙ στον επιστημονικό τομέα.»

Εμείς από τη μεριά μας, το μόνο που μπορούμε να ευχηθούμε σε όλους τους μαθητές που θα μας εκπροσωπήσουν, είναι: ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!

Μαθητικές Ολυμπιάδες: Κοστίζουν ή αξίζουν;

Για να διαβάσετε τη συνέντευξη από το setragoal.gr κάντε κλικ εδώ.